keskiviikkona, kesäkuuta 18, 2008

Omien tilkkutyömallien suunnittelu ja toteuttaminen

Jokin aika sitten katselin amerikkalaista tilkku-tv-jaksoa, jossa valokuvasta tehtiin tilkkutyömalli kuvankäsittelyohjelman avulla. Jo silloin harmittelin, ettei ohjelmassa mainittu, mikä tämä ohjelma oli. Niinpä sitten olen siitä lähtien etsiskellyt jotakin sopivaa, ja löytyihän se, ihan sattumalta.


Kuvaa http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/05/GIMP_Icon.svg/535px-GIMP_Icon.svg.png ei voida näyttää, koska se sisältää virheitä.
Wilber, The GIMPin maskotti

Gimp on netistä vapaasti ladattava ilmaisohjelma. (Lisää tietoa Wikipediassa ja Wikikirjastossa.)



Klikkaa kuvia isommaksi.

Tästä lähdetään muokkaamaan.
Lähtökohtana on ottamani valokuva laivasta järven rannalla.



Tässä olen käyttänyt pikselöintiä.
Pikseliruutujen kokoa voi suurentaa ja pienentää.
Tässä kokeilin keskikokoisia ruutuja,
jotta yksityiskohdat eivät tuhriintuisi isoihin värialueisiin.
Suorakulmaisia neliöitä on helppo ommella.
Pikselöintiin päätyvä joutuu miettimään,
riittääkö suurpiirteinen kuvatoteutus
vai häviääkö neliöihin liikaa yksityiskohtia.





Sitten kokeilin mosaiikkisuodatinta.
Mosaiikkiruutujen muodon voi valita neljästä eri vaihtoehdosta.
Ensimmäisessä kuvassa mosaiikkiruudut ovat kuusikulmaisia.
Taatusti jokainen pala on yksilöllinen,
niinpä myös ompeleminen on varmaan haasteellista.


Nelikulmaisia mosaiikkiruutuja on melko helppo ommella.
Kaikkien palat eivät ole kuitenkaan suorakulmaisia,
joten tylsäksi työ ei ainakaan pääse muodostumaan.




Kolmikulmaisia mosaiikkiruutuja.
Jälki on aika siistiä ja tasakokoista.
Kaikki eivät kuitenkaan pidä kolmikulmaisisten palojen ompelemisesta.

Kahdeksan- ja nelikulmaisia mosaiikkipaloja.
Paljon erikokoisia tilkkuja tiedossa.


Kuten kuvista huomaa, jokaisella suodatinkäsittelyllä on hyvät ja huonot puolensa. Itseäni miellyttää eniten selkeät ja pelkistetyt kuvat, niinpä suosikkejani ovat neliöt ja kolmiot.

Oman arvioni mukaan Gimp on helppo ladata, se on ilmainen, ja mikä parasta, suodatinefektejä on helppo käyttää.

Olisi kiva kuulla muiden tilkkuilijoiden kokemuksia omien tilkkutyömallien suunnittelusta ja toteuttamisesta. Piirrättekö mieluummin mallit käsin vai käytättekö apuna kuvankäsittelyohjelmia? Millaisia kokemuksia teillä on näistä ohjelmista?









4 kommenttia:

  1. Vaikuttaa hienolta ohjelmalta. Itselläni ei varmaan intoa riittäisi noin pikkutarkkaan hommaan. Tai ainakin se jäisi kesken.

    VastaaPoista
  2. Photo shopissa on joitakin samoja mahdollisuuksia, olen leikkinyt muutamien kuvien kanssa, mutta en ole toteuttanut niistä yhtään.
    Joskus suunnittelen töitä etukäteen, usein en. Jotakin aihetta voin pyöritellä vuosia ja sitten se vain yhtäkkiä alkaa syntyä. Ennakkoon tehdyille luonnoksille annan piut paut ennemmin tai myöhemmin. Joskus olisi hyvä oppia vähän kurinalaisuutta ja tehdä joku oikeasti mallin mukaan.

    Kivistä värjäyksessä. Laita kiviä lähekkäin (senttejä väliin) päälle kangas niin, että se menee kivien kylkiä alas, niissä kangas laskostuu ja rypyttyy. Maalaa ohuella värillä kiven päälle pyörylä, reunoille terälehtiväriä ja väleihin vaikka vihreää. Jätä kuivumaan. Kosteana värien reuna-alueet sekoittuvat vähän ja laskokset kuivuvat eri tahtiin. Saat kukkakedon. Mitä isommat kivet, sen isommat kukat.
    Mulla on pihassa lähinnä litteitä kiviä, mutta olen tehnyt tätä sillipurkeilla ja isoilla puuhelmillä.

    VastaaPoista
  3. Marle,ymmärrän. :) Minuakin kiehtoi tässä varsinaisesti ongelman ratkaiseminen. Nyt tiedän, miten kuvasta saa tehtyä mallin, ja tieto ilahduttaa minua eniten.

    Maija, Photoshop on tosiaankin kehittyneempi kuvankäsittelyohjelma kuin Gimp. Suunnitteleminen ei ole minunkaan vahvimpia puoliani. Tarkoitan, että myös minun suunnitelmani elävät omaa elämäänsä koko ajan tehdessäni. En muista vielä kertaakaan tehneeni täysin alkuperäissuunnitelmia vastaavaa työtä. :D

    Kiitos kivivinkistä. Pistän senkin korvan taakse. Nyt on ollut niin sateista, ettei ole viitsinyt levitellä kankaita pihalle (ja sisälle ei mahdu), mutta joskus vielä sekin päivä tulee.

    VastaaPoista
  4. Ehkä kuvankäsittelyohjelmista voisi olla hyötyä esimerkiksi ristipistotöiden tekemisessä. Muistelen nähneeni ainakin Lordi-aiheisen ristipistomallin, joka oli muokattu valokuvasta.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan!